Pod takim hasłem, co miesiąc realizujemy innowację pedagogiczną pani Barbary Krygier. Umawiamy się z dziećmi rodzicami, że w jednym dniu każdego miesiąca ubieramy się wszyscy na jeden kolor. W tym miesiącu był niebieski. Hasłem przewodnim tego dnia było "Sport i zabawa"- zabawa królowała, choć nie zabrakło sportu.
Dzieci w godzinach dopołudniowych wybierają sobie salę, w której chcą się bawić i uczestniczyć w przygotowanych przez nauczycieli zajęciach. W grupie I pani Kasia Rudnicka proponowała dzieciom wykonanie niebieskiej czapeczki metodą orgiami ?dzieci uczyły się składać papier wg wzoru, doklejały frędzle z bibuły po czym tańczyły w czapeczkach przez siebie wykonanych. Na zakończenie w" marszu niebieskim ? przemaszerowały po przedszkolu.
Pani Kinga Szewczyk z grupy II zaprosiła dzieci do "Zabawy nad jeziorem" była to fascynująca opowieść ruchowa, w której dzieci aktywnie brały udział. Następnie dzieci wykonały niebieską łódkę metodą orgiami, którą puszczały na wodzie w misce oraz uczestniczyły w zabawie badawczej, "Co pływa a co tonie" Grupa III pod okiem Jolanty Nowakowskiej bawiła się pod hasłem "Zabawy sportowe na łące". Po potyczkach sportowych dzieci wykonały niebieskie motyle z masy solnej, z którymi tańczyły w kreowanym przez siebie ruchu. Kto chciał mógł również wykonać opaski na głowę z kwiatami lub motylami.
Pani Małgorzata Krzyżanowska grupy IV zaprosiła dzieci na tor przeszkód gdzie dzieci miały okazję do zdrowej rywalizacji sportowej. Było też szkolenie cheerliderek w tańcu z chustkami. W grupie V również się działo pani Dorota Król przygotowała szablony konturów podwodnych stworzeń. Dzieci wycinały naklejały na niebieski papier wycięte ryby, koniki morskie itd. Powstała piękna zbiorowa praca - w podwodnym świecie. Dzieci miały również okazję do zabaw przy muzyce "Bal u króla węgorza".
Pani Daria Sapieja z grupy VI zaprosiła chętne dzieci do zmagań zwinnościowych z woreczkami. Dzieci miały doskonałą okazję do przeliczania i porównywania zdobytych punktów- taka matematyka w zabawie. Były też szablony do odrysowywania elementów "Sportowej czapeczki". Dzieci odrysowywały, wycinały i ozdabiały.
Za miesiąc znów będziemy kolorowo i baaaardzo zabawowo i jednocześnie twórczo i radośnie. Już wszyscy bardzo się cieszymy na ten jakże wesoły i pełen entuzjazmu dzień.