To idealny deser na letnie popołudnie.
SKŁADNIKI:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 50 dag truskawek
• 3 łyżki cukru
• 2 opakowania cukru wanilinowego
• 20 dag serka homogenizowanego
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Owoce osuszamy i posypujemy cukrami. Odstawiamy na kilka minut, następnie mieszamy z serkami.
Ciasto kroimy na 8 kwadratów (o bokach około 10 cm). Na połowie kwadratu wykładamy po porcji masy serowo-truskawkowej i przykrywamy ciastem. Sklejamy brzegi.
Kieszonki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200oC.
Więcej na: https://miastodzieci.pl/czytelnia/truskawkowe-pysznosci/
Przygotowała: Małgorzata Grussy
Truskawki są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. W stanie świeżym zawierają duże ilości witamin A, B, B1, B2 i C (tej ostatniej zawierają więcej niż cytryna) oraz znaczne ilości takich pierwiastków, jak
żelazo, fosfor, magnez i wapń. Truskawki w koszyczkach na chmurce kremu to łatwy i szybki przepis do zrobienia z dzieckiem, a do tego przepis bardzo efektowny, a sam deser pyszny!
Składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego
– kilka truskawek (mogą być inne owoce np. poziomki, jeżyny, maliny, jagody, wiśnie czereśnie itp.
Krem:
– biała czekolada 100 g
– śmietanka tortowa 140 ml
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką na małym ogniu. Studzimy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ubijamy mikserem na puszysta masę.
Z ciasta wykrawamy szklanką kilka kółek i radełkiem tyle samo paseczków (długich na ok. 10 cm). Kółka wkładamy do foremek na babeczki a paseczkom nadajemy kształt rączki od koszyczka. Pieczemy na rumiano w 200 st C. Do wystudzonych babeczek nakładamy krem (można użyć szprycy lub po prostu łyżeczki) i układamy truskawki (można ozdobnie je naciąć).
Gotowe!
To chipsy smaczne a przede wszystkim zdrowe, przygotowane z warzyw lub owoców. Kolorowe i smaczne plastry ziemniaka, manioku, pasternaka, buraka opiekane w oleju słonecznikowym, a nie smażone w głębokim tłuszczu, z dodatkiem przypraw to naprawdę super przekąska. Dla tych, którzy muszą zrezygnować nawet z tego typu przyjemności, najlepszym wyborem będą suszone chipsy z owoców i warzyw. Bez pieczenia i smażenia, suszone w niskiej temperaturze, zachowują intensywny smak i wiele cennych składników odżywczych w tym antyutleniacze i witamina C.
Jedzcie na zdrowie- smaczne i zdrowe chipsy, a oto przepis:
JAK PRZYGOTOWAĆ CHIPSY Z WARZYW?
Smacznego!
Przygotowała: Małgorzata Grussy
Snacking, czyli jedzenie przekąsek, to coraz popularniejszy sposób odżywiania. Zdrowe przekąski mogą być zdrowym uzupełnieniem diety. Warto jednak wybierać takie snacki, które są nie tylko pyszne, ale i pełne wartości odżywczych.
Oto kilka przepisów na zdrowe przekąski:
Przygotowała: Małgorzata Grussy